HOE BEREID JE JE FIETS VOOR OP EEN TRIATLON

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde triatleet, het is essentieel om ervoor te zorgen dat je fiets klaar is voor je triatlon. Vertrouwen in je fiets helpt je om op de dag zelf optimaal te presteren. Begin op tijd met het voorbereiden van je fiets en maak een checklist om georganiseerd te blijven. Het is raadzaam om je fiets grondig te inspecteren om eventuele problemen aan te pakken en voldoende tijd te hebben als je je fiets naar een monteur of plaatselijke fietsenwinkel moet brengen.

Hier zijn enkele essentiële stappen om je fiets voor te bereiden op een triatlon:

  1. Zorg voor voldoende voeding en een reparatieset.
  2. Controleer de banden en leer hoe je een lekke band repareert.
  3. Voer een veiligheidscontrole uit op je fiets.
  4. Test je fiets voor de race.
  5. Maak je fiets schoon.

VOEDING EN REPARATIEKIT

Op basis van de afstand van de race, bepaal hoeveel voeding je nodig hebt om je te ondersteunen tijdens het evenement. Kies vervolgens waar je deze items op je triatlonfiets opbergt. Dit moet voor jou geschikt zijn en op plekken die toegankelijk zijn tijdens het fietsen. Gelletjes kunnen in je bidonhouder of bento box, hydratatie kan in een bidon achter je zadel of op je frame. Oefen van tevoren  zodat je goed voorbereid bent op de racedag. Zorg ervoor dat je een lekset op je fiets hebt voor het geval je een lekke band krijgt tijdens de race; je moet in staat zijn deze te repareren om verder te kunnen. Dit kan gemonteerd worden in een zadeltas, frame of zelfs in een zak van je shirt— wat voor jou het beste werkt tijdens je triatlon.

Het controleren van je banden en weten hoe je een lekke band repareert is zeer nuttig voor je triatlonrace. Zorg ervoor dat de banden geen scheuren, vlakke plekken of slijtage vertonen die problemen kunnen veroorzaken tijdens de race. Als er een probleem is, is het de moeite waard om de banden voor je race te vervangen. Als je de band niet vervangt, kan het risico op een lekke band toenemen. Hier zijn de basisstappen om een lekke band te repareren:

Je hebt nodig: Binnenband of afdichtmiddel (Tubeless), bandenlichters, minipomp of CO2-patroon.

Maak de as los en verwijder het wiel van je fiets; het kan de moeite waard zijn om een standaard te gebruiken om je fiets vast te houden. Laat vervolgens alle lucht uit de band door op het ventiel te drukken. Gebruik daarna een bandenlichter of je duimen om de band van de velg te halen. Controleer wat de lekke band heeft veroorzaakt; wees voorzichtig, want het kan scherp zijn. Verwijder eventuele rommel, vervang de band of binnenband en plaats de band weer op de velg, zorg ervoor dat de hiel van de band overal onder de haak van de velg zit, voeg afdichtmiddel toe als het tubeless is. Pomp de band op. Zorg ervoor dat je dit oefent voor de racedag.

Een veiligheidscontrole van je fiets is ook nodig om ervoor te zorgen dat alle bouten correct zijn aangedraaid volgens de juiste NM en dat er niets losraakt tijdens de race. Controleer alle accessoires op de fiets. Het is altijd de moeite waard om een tweede mening te krijgen als je ergens onzeker over bent door je fiets van tevoren naar de plaatselijke fietsenwinkel te brengen voor een grondige controle.

NU JE FIETS IN PERFECTE STAAT IS, VOLG DEZE STAPPEN DICHTER BIJ DE RACE:

Een paar dagen van tevoren, zorg ervoor dat je fiets mooi schoon is, want je wilt geen kracht verliezen die je hebt opgedaan tijdens de vele trainingsuren. Zorg ervoor dat je ketting en cassette schoon en gesmeerd zijn en dat het frame vrij is van vuil. Een schone fiets is een snelle fiets.

Zo was je je fiets

Nadat je alle bovenstaande controles hebt uitgevoerd, is het de moeite waard om je fiets nog één keer te testen, met alles zoals het op de dag van het evenement zal zijn. Als je met je fiets hebt gereisd, test-rijd hem dan voor de race om eventuele last-minute problemen aan te pakken. De meeste races hebben monteurs of iemand om te helpen als je een probleem tegenkomt.

NU IS JE FIETS KLAAR OM TE RACEN. VEEL SUCCES EN GENIET VAN JE TRIATLON